Berg aan de Maas

Berg aan de Maas dankt zijn naam aan zijn ligging op de hoge rechter Maasoever met zijn typische dorpsstructuur, een lintvormige hoofdstraat, parallel lopend met de Maas.  De eerste schriftelijke vermelding stamt uit het jaar 1296.  Tijdens de Franse overheersing werden Urmond en Berg aan de Maas in 1800 samengevoegd tot één nieuwe gemeente Urmond. Van te voren hadden ze onder de Gulikse periode ieder een apart bestuur. In 1798 had Berg aan de Maas 209 inwoners.

Julianakanaal
De aanleg van het Julianakanaal in de jaren dertig van de vorige eeuw doorsneed de gehele gemeente Urmond. Met Urmond werd Berg in een keer geheel afgesloten van alle achterland.  Bij de aanleg van het kanaal werd in Berg aan de Maas de 132 meter lange kademuur met een hoogte van ongeveer tien meter door de NV Maasgrind- en Zandexploitatie “Juliana” in gewapend beton opgetrokken. Tientallen jaren was het bijbehorend opslagterrein met laad- en losfaciliteiten aan het Julianakanaal een vertrouwde aanblik. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw is deze bedrijvigheid, onder druk van de Bergse bevolking, verhuisd naar een industrieterrein bij Born. De eerste grootschalige woningbouw in Berg vond plaats in 1953. Toen kwamen er 36 woningen langs het Julianakanaal en ontstond de buurt Soestdijk. Later volgde de buurt Nederheide en werd ook het voormalige voetbalveld op de Koningsberg volgebouwd.

Veerpont
Het eeuwenoude  veerpont aan de Maas naar Stokkem (België)  is ’s zomers een belangrijke schakel in het fietstoerisme van en naar Belgisch- en Nederlands Limburg. 
Sinds 1947 trekt ieder jaar in Berg aan de Maas (meestal) op de een na laatste zondag van augustus de bekende Oogstdankfeestoptocht. Vroeger lagen er tussen Elsloo en berg maar liefs 6 veerponten (4 voetveren en in Elsloo en Berg grote veren) op de Maas. Het contact tussen de dorpen op de linker en rechteroever van de Maas was heel intensief. Menige stamboom worteld ook aan beide zijden van de Maas. 
Eeuwenlang vormden beide oevers een economisch en cultureel geheel.

Activiteiten

Geen activiteiten gepland.

Laatste nieuws

Er zijn geen nieuwsitems beschikbaar.