Steinder Garde

Groeien en bloeien in de Gemeente Stein

12 Februari 1975 is bij de notaris vastgelegd als oprichtingsdatum van de Steinder Garde. Sjé Stassen had een goed prinsenjaar achter de rug en besloot met een aantal vrienden als Steinder Garde een bijdrage te leveren aan de Steinder gemeenschap. De Steinder Garde fungeert tijdens de vastelaovend als de bewakers van de Steinder Prinsen. Hun aanwezigheid in alle franje geeft elke bonte avond net dat beetje meer cachet.

In de eerste jaren werd de in Stein inmiddels overbekende gouden koets aangekocht. Deze Gouden Koets is het icoon van de Garde geworden. Buiten de vasteloavend hield de Garde zich ook bezig met het organiseren van zomerspektakels en andere culturele evenementen. Eind 2005 begin 2006 zaten de groen-witte qua ledenaantal in een dipje. Maar door een fusie met de wagenbouwers de Strwe Aezelle maakte de Steinder Garde een goede doorstart. Met nieuwe kleuren, een nieuw logo, nieuwe uniformen, een eigen bier “De Gardist” en een opnieuw bekleede gouden koets is de Steinder Garde begonnen aan een nieuwe toekomst. Dankzij de vele sympathisanten, Club van 100, Vrienden van de Garde en “De Gardist” beschikt de Steinder Garde over een eigen uniformenfonds waarmee ze de vereniging steeds verder uitbouwen. Nieuwe leden die zich bij de vereniging aansloten werden voorzien van een uniform en ook beschikt de vereniging inmiddels over jeugdleden die als dansmarieke of als jonge Gardist acte de presence geven. Op vastelaoves zondag 2010 presenteerde de Gardisten hun eigen kanon Teun. Na maanden lange noeste "hand" arbeid door de wapenmeesters is een exacte replica van een 18 eeuwse Franse 12-ponder gemaakt en gekleurd in de typische Steinder Garde kleuren.
Voordat het eerste schot door de staten van Stein klonk werd TEUN gedoopt door de voorzitter van 't SOP. Mathieu Smeets die bijzonder trots proostte op 't kanon dat zeer toepasselijk de naam van zijn vader draagt. Teun Smeets was in de begin jaren van de Steinder Bök de hofnar en beschermer van de Prinsen.
Een volgende aanvulling op de vereniging zal het nieuwe vaandel worden dat als alles goed verloopt tijdens de opening van het nieuwe seizoen 2011 zal worden gepresenteerd.In de jaren tachtig bezat de Steinder Garde al een eigen vaandel maar dat was bij de doorstart in 2006 niet meer binnen de vereniging aanwezig. Een dergelijk vaandel wordt nog steeds handgemaakt. Vaak nog achter kloostermuren in België of Duitsland. Het is de vereniging echter gelukt om het vaandel in onze eigen gemeente te laten maken hetgeen er een extra tintje aan geeft.
Voor het voorjaar van 2011 staat de voorlopig laatste renovatie aan de Gouden Koets op de planning. Nadat er in de zomer van 2008 werd geconstateerd dat de toestand van het koetsonderstel in een zeer slechte toestand verkeerde werd er onmiddellijk een planning opgesteld voor renovatie. Het onderstel werd direct aangepakt, zodat de veiligheid weer gegarandeerd kon worden. De afwerking aan de polyester onderdelen staan voor de laatste renovatie op de planning.
Terwijl het vastelaoves seizoen start op de 11de van de 11de komen de Gardisten altijd na de zomer weer in actie tijdens hun presentatie van “De Gardist” een uniek, speciaal voor de Steinder Garde gebrouwen bier zit in een 75cl fles. Lekker voor de bierliefhebber, maar zeker oh zo leuk om iemand cadeau te doen. Het bier is ieder jaar maar een korte periode verkrijgbaar, precies in een periode tussen de zomerbieren en de herfstbockbieren.Het is een dubbel donker bier dat wordt gebrouwen bij de brouwerij de Fontein. Rik en Lonneke Brouns werken ieder jaar weer hard, met de grootste zorg, om “De Gardist” op tijd te kunnen afvullen.
De presentatie van “De Gardist” altijd plaats op het tweede weekend van september, gelijktijdig met het Openmonumenten Weekend, in het Bourgondische decor van brouwerij en ruïne. Meer informatie over het bier kunt U altijd verkrijgen in de brouwerij of via de onderstaande website.
Ook enthousiaste mensen met een Bourgondische instelling en gevoel voor creativiteit, humor, vastelaovend en vereniging zijn bij de Steinder Garde van harte welkom.

Wilt U meer informatie over de Steinder Garde infomeer dan bij de Sjriefmeister via www.steindergarde.nl