Streekmuseum de Schippersbeurs Elsloo

Volkskundig museum van het maasland
 
Het streekmuseum de Schippersbeurs in Elsloo ontleent zijn naam aan de voormalige schippersbeurs, gebouwd door schipper en reder Jan Conincx in 1620.Het hoofdgebouw in maaslandse stijl is uit het begin van de 17de eeuw, en de twee aangrenzende arbeiderswoningen zijn uit de 18de eeuw, dit alles gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Elsloo. De collecties van het museum zijn hier ondergebracht sinds 1960.
 
Bezoek het museum
De bezoekers maken een reis door de tijd beginnend bij de resten van een bandkeramische nederzetting en grafveld uit de jonge steentijd, ca 5000 voor Christus. Het museum beschikt over het typische aardewerk en verschillende grafgiften. Gevolgd door de opgravingen uit de Romeinse tijd zoals dakpannen, glazen flesjes en bronzen spelden, om de reis te eindigen met de leefwijze en werkomstandigheden van de maaslandse bevolking in de periode van 1650 tot aan 1950. In een van de kamers van de arbeidershuisjes is een authentieke dorpswinkel ingericht. De tentoongestelde winkelwaar is origineel uit deze periode. Na het bekijken van de ouderwetse schuurzeep, meel, losse koekjes, klompen en veel meer, zal de bezoeker zich terugwanen aan het begin van de 20ste eeuw.In het hoofdgebouw zetelt de wisselende expositieruimte, waar telkens verschillende tentoonstellingen aanwezig zijn.
 
Jeugdactiviteiten en workshops
Voor de basisscholen is het project Jules, een programma voor leerlingen van groep 5 en 6, waarbij zij voor het eerst kennismaken met het vak geschiedenis. Dit is een van de belangrijkste educatieve projecten, die ons museum te bieden heeft. Voor dit project is een lespakket ontwikkeld, dat op school behandeld moet worden voordat de leerlingen in het museum de workshop Jules kunnen uitvoeren. Voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs wordt, in het kader van het Rondje Cultuur, een workshop Leefwijze van onze voorouders aangeboden. In deze workshop maken de leerlingen een maaltijd zoals onze grootouders deze maakten. Voor de iets ouderen is er de mogelijkheid om “spek met ei” te komen bakken, en opeten natuurlijk.
 
50 jarig jubileum 2009
In 2009 bestond het museum 50 jaar, en er waren verschillende evenementen om deze mijlpaal te vieren. Zo was er de onthulling van een plaquette met daarop de namen van de stichters van het museum.
Tijdens het museum en monumentenweekend werd in en rondom het museum het verleden herleefd met een spel gespeeld door de vrijwilligers van het museum. Zij brachten de bezoekers terug naar hoe het leven was rond 1925 op cultureel, religieus en huiselijk gebied. Het spel genaamd Aelse 1925 speelde zich af in en rondom het streekmuseum, en was daarom dan ook geen gewoon toneelstuk, maar gaf de bezoeker een inkijk op de alledaagse gebeurtenissen uit vroegere tijden.
Tijdens het spel waren ook verschillende oude ambachten te zien, zoals dit gewoon was anno 1925 in een dorpje langs de maaskant. De damesgroep “De Bésjen” uit Stein waren zoals gewoonlijk ook van de partij, zij gaven een mooi beeld van de klederdracht, gedragen in deze omgeving rond die tijd. Op beide dagen mochten wij heel veel bezoekers verwelkomen, een groot succes.
 
Ter ere van het jubileumjaar schreven Harrie Strijkers en Guus Peters, het boek: De stiefkoppige maaskenters, een boek over leven en overleven in de Maaskant. Al enkele dagen na de presentatie in het Maaslandcentrum was er in de hele gemeente geen boek meer te krijgen.
 
Toekomst
Nog dit jaar (2011) zullen de bouwactiviteiten voor een hoognodige bijbouw van het museum starten, waarmee de stichting ruimte krijgt voor verdere uitbreiding van haar collectie. Ons museum ziet de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet, bestuur en medewerkers zijn samen actief en gemotiveerd bezig om telkens verbeteringen aan te brengen in het museum, als een goed geolied team. Niet achtergebleven in oude tijden, maar volop in het tegenwoordige leven, met alle moderne benodigdheden en technieken, als bewaarders van oude vervlogen tijden. En hierin zit onze grootse kracht, samen. Zoals het bij maaskentjers de gewoonte is, samen en gezellig.

Openingstijden
di,wo en do van 13:00 tot 16:00 uur
zondag van 14:00 tot 17:00 uur